Етикети

,

Аз по принцип избягвам да правя сладки, изискват силна концентрация и множество повтарящи се движения. Но имах страхотен (макар и малко тъжен) повод да се пробвам. Група приятели организираха еко поход и благотворителен базар в помощ на Амелия. Мислейки си какво да приготвя се спрях на сладки – хем се пренасят лесно, хем държат дълго време. Разбира се не можеше да са просто бисквитки, а да са декорирани, за да могат да съберат повече средства. И така, решила бях и започнах да търся рецепти за сладки. Спрях се на меденките на Ирина Купенска. Преди да напиша рецептата предупреждавам, че не се вписват точно в представата за меденки (меките сладки, наполовина топнати в шоколад), а са по-твърди и подходящи за декорация.

Декорирани сладки

Продукти
2 яйца
100г (1/2 чаена чаша) захар
50г (1/4 чаена чаша) кафява захар
200г (1 чаена чаша и една супена лъжица) мед
200мл (1 чаена чаша) олио
10г (1 пакетче) бакпулвер
10г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил (аз наблегнах на канелата, а мленият джинджифил от пакетче дори не се усети в тази доза)
около 650г брашно, пресято ( и още малко за измесването). 

Аз направих двойна доза. Излязоха има няма 150 сравнително дребни бисквитки. Като никога си спазих рецептата до последната буква. Медът и захарта ги стопих в тенджера. Както си беше тъкмо завряла сместа, изсипах бакпулвера и подправките. Малко започна да се пени, но се успокоих, че така е трябвало. Прехвърлих ги в купата на миксера. Изчаках да изстине. Вече с миксера започнах да бъркам сместа, добавяйки едно по едно яйцата. После бавно изсипах олиото. Започнах малко по малко да добавям брашното. В началото бърках с миксера. В един момент на ръчния, 6 годишен, китайски миксер му стана тежичко и прехвърлих върху набрашнената маса. Доизмесих с останалото брашно докато усетих, че тестото спре да лепне. Разделих тестото на части и го оставих да спи в хладилника.

На следващата сутрин си извадих тестото, оставих го няколко минути да се отпусне и започнах да точа, изрязвам с формички и да пека (в предварително загрята на 180 градуса фурна). Експеримента показа, че моите сравнително дребни сладки се изпичат за около 7-8 минути, докато се зачервят отгоре.

Декорацията – най-приятното, най-уморителното и понякога най-вбесяващото нещо. Използвах фондан, който оцветих изрязах със същите формички, с които правих сладките. Най-си играх с пеперудите. Изрязах с формичката два различни цвята фондан и срязах всяка по средата – така долните крила са различни от горните. Сгъвките направих с клечка за зъби. Накрая залепих фитилче от фондан за тяло.

И отново

Има няколко начина да се залепи фондан на курабийка, показа моето екстензивно проучване. Вариант а) намазва се сладката с разтопен мармалад от кайсии, вариант б) украсата се поставя върху още горещите сладки и вариант в), който Ирина препоръча и аз използвах, сладката се напоява съвсем леко с четка със  захарен сироп (50:50 смес вода и захар, кипната) и се лепи изрязаният фондан.

Е това е, без месенето на тестото печенето и украсата на 150 дребни сладки отнема около ден. Но пък си заслужаваше наистина.

Advertisements