Етикети

Ето един класически случай, при който търговското име въвежда в заблуждение. След щателно проучване се оказа, че тази торта не е френска, ами руска, и не е селска (не че е и градска), а за капак, аз не я поръсих с орехи, ами със сладко (макар че вероятно „френските селяни“ вероятно са я яли с каквото има…). Опитвала съм я веднъж, поръчана от сладкарница, и бях убедена, че блатовете са палачинки, ама не са – те са от торта „Медовик“.

Парче торта

При всички положения обаче тортата е адски вкусна, прави се сравнително лесно и издържа дълго време в хладилника (според апетита на домакинството). Затова заредена с тази рецепта запретнах ръкави. Естествено, рецептата претърпя леки модификации, най-вече откъм дозата…

Продукти (за половин доза)
2 яйца;
2 супени лъжици мед;
1/2 чаена чаша захар и още 2-3 супени лъжици за подслаждане на крема; 
2 чаени чаши брашно (може да поеме и малко повече) и още за разточването; 
1/2 чаена лъжичка бакпулвер (поради липсата на сода за хляб в близкото Фантастико);
1 кофичка цедено кисело мляко;
1 малка кофичка заквасена сметана;
сладко от ягоди за украса

Сложих яйцата, меда и захарта в тенджерка на котлона и бърках усърдно, както пишеше в оригиналната рецепта, за да не загори. Целта е захарта да се стопи. Сиропът трябва да поизстине освен ако нямате ръце от азбест.

Сложих в него пресетите заедно брашно и бакпулвер. Леко разбърках с лъжица и после си доизмесих с ръце. Малко е лепкава тази работа, и дори когато тестото е достатъчно еластично за работа си лепне.

Топката тесто я разделих на 6. Върху много (ама наистина много) брашно от всяко парче разточих тънка кора. Нали ви казах, тестото лепне. И понеже тортата е селска, заложих на „рустик“ вида и не се старах много да докарам перфектния кръг.

Всяка кора пекох на котлона, като палачинки за около 2 минути от всяка страна. Също като при палачинките, когато започнат да се появяват мехури значи е време да обърна.

Блатовете са готови, идва ред на крема – обърквам със захар цеденото кисело мляко и сметаната. Можеше и с мед, но се притесних да не доминира толкова вкусът му и си заложих на добрата стара захар.

Ред блат, ред крем, разбира се. Завършва се с крем и се украсява с каквото имаме под ръка – орехи, сладко, боровинки (много са полезни за зрението).

Почти френска и почти селска торта

Тортата трябва да си почине в хладилника, най-добре за една вечер и издържа спокойно 3-4 дни. Ако изключим нощуването, направата й ми отне около 40 минути, с което се изстреля в класацията за една от най-бързите торти.

Стигнах и до наградата, която ми е много специална, защото е първата. За нея искам специално да благодаря на Angellove.  А ето я и самата награда.   

Идва ред да я споделя и честно казано това малко ме плаши, защото има толкова много кулинарни блогове и толкова много вдъхновяващи рецепти. Все пак, мисля да я предам на:

Дани Динева @ Cooks and Bakes, защото това е сигурно първият кулинарен блог, който посетих и оттогава не спирам да го следя, както и някои от блоговете, които винаги ме карат да се усмихвам: тези на Буба, Еликсир, Вили а.k.а Мери Попинз и Аелис.

Advertisements