Етикети

,

Лава кейк

Имам повод – успешно си взех един от трите държавни изпита и искам да почерпя с рецепта за чудесен десерт.

Откакто го опитах за първи път в един ресторант си поставих за цел да го измайсторя вкъщи. За щастие не беше никак трудно с рецептата на Cooks and Bakes. Правила съм суфлето няколко пъти, винаги се получава добре. Това което окончателно ме направи фен е възможността да замразя сместта за суфлето във фризера и направо да я метна в печката. Само след няколко минути мога да сервирам зашеметяваща купичка. За съжаление нямах сладолед да гарнирам модела на снимката, иначе контрастът между горещата вътрешност и студения сладолед е един път. Но стига празни приказки…

Продукти

200 грама натурален шоколад
200 грама масло (защо вкусните неща са почти винаги калорийни бомби)
7 яйца
2 чаени чаши захар
1 чаена чаша брашно
2 супени лъжици какао
мазнина за формите

И така: пускам печката да загрява на 220 градуса, а през това време стопявам шоколада и маслото на водна баня. Натуралният шоколад е много лесен за стопяване, не е капризен като белия например, който ми е трошил нервите неведнъж, преди да му хвана цаката.

Разбивам яйцата със захарта, добавям брашното, шоколада и какаото. Намазвам си формичките с мазнина (може и да се наръси и какао или да се сложи лента от кухненска хартия около стените, за да се надигне равномерно суфлет0) и разсипвам сместа – пълня около 2/3 от съда и знам, че като стигне до върха е готово. Използвам едни малки керамични съдчета, мисля, че са предназначени за сос, а ако искам по-големи порции използвам кафени чаши. Излизат ми около 6 чаши и 4 „сосиерки“.

Обикновено, мятам две или четири чаши във фурната за 10 минути. Времето за печене е много важно, ако е повече вътрешността ще се изпече и лава ефекта отива на кино. Останалите порции покривам с пластмасово фолио и замразявам. Когато ми потрябват, директно от фризера ги слагам във фурната (малко бях притеснена да не се пукнат чашите при рязката разлика, но досега не съм имала проблеми). В този случай пека малко по-дълго (минута-две не повече).

Сервирам в съда докато е горещо. Пробвах да обръщам суфлето, но малко му се губи чарът. Както споменах, идеално се връзва с топка сладолед.

Това е, сместа се приготвя супер бързо – 15 до 20 минути, пече се 10 минути: за мен това е почти мигновен УАУ ефект.

Advertisements